Odkąd siostra mojego męża Monika zamieszkała w niewielkiej miejscowości Scordia na Sycylii, nasze menu wzbogaciło się o dania, których przepisy pochodzą prosto z tej słonecznej, niezwykłej krainy.
Uwielbiam makarony z tymi prostymi, pysznymi sosami, których wykonanie nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut. Dziś przepis na:
Makaron z sosem pomidorowym, mozzarellą i rukolą
Składniki:
oliwa
puszka pomidorów
średnia cebula
ząbek czosnku
kulka mozzarelli
dwie garści rukoli
makaron spaghetti lub kluseczki gnocchi
sól, oregano i bazylia (świeże lub suszone)
Na niewielką ilość lekko rozgrzanej oliwy wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, za chwilę posiekany czosnek. Lekko obsmażamy tak, żeby nie przypalić. Puszkę całych pomidorów bez skórki miksujemy i wlewamy na patelnię. Dodajemy do smaku przyprawy według uznania, jeśli są suszone to na początku gotowania, jeśli świeże to pod koniec i pod przykrywką z siatki wygotowujemy sos, by zgęstniał. My dodajemy jeszcze odrobinę mielonej papryczki chili.
Sos można lekko dosłodzić, jeśli pomidory są kwaskowe, ale ja kupuję w Kauflandzie "Primerosa" i są bardzo smaczne.
W tym czasie odsączamy mozzarellę, siekamy ją w kostkę. Rukolę płuczemy i osuszamy.
Gotujemy makaron lub gnocchi, mieszamy z sosem, na talerzu posypujemy mozzarellą i rukolą i zajadamy.
Danie jest pyszne, proste, smaki nawzajem się dopełniają. Mozzarella lekko się roztapia pod wpływem ciepłego makaronu... Najlepiej smakuje latem, ponieważ można to danie jeść letnie, jest lekkie, nietuczące.
Wersja Kalinki z gnocchi i parmezanem |
Moja wersja z makaronem |
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz